Spring naar hoofd-inhoud

Blogs & Vlogs

Wekelijks maken onze leerlingen een nieuwe vlog en de blogs worden gemaakt door de leerkrachten.

Blog

Toffe tube tandpasta!

“Juf, hoe krijg je die tandpasta eruit?” Dit is de vraag van ‘de tandarts’ uit groep 4 die klaar is om zijn patiënt – uit groep 3 – poetsles te geven. Geheel volgens de stappen van de poetsposter. Super gemotiveerd en heel serieus werd er eerst geoefend zonder tandpasta. Omdat de tandarts nu - na 2 minuten-  tevreden is over hoe zijn patiënt de instructies begrijpt, mag het oefensetje van Elmex worden opengemaakt. De keuze valt op de roze tandenborstel. Snel naar de wastafel. Even valt de tandarts uit zijn rol…”Vet, nu gaan we met echte tandpasta!” Nou ja…dan moet er wel tandpasta uit de tube komen...  

De juf geeft hen de tip om de dop van tube eens goed te onderzoeken. “In de dop zit namelijk de oplossing om de tube echt open te krijgen”. De dop wordt van alle kanten bekeken. Juf legt uit dat je met het kuiltje in de dop, het puntje van de tube opendraait. “Wow, dat is een toffe tube zeg”, aldus ‘de patiënt’. “Waarom bedenkt de fabrikant zoiets?” De tandarts wordt een beetje ongeduldig. Voor juf een mooi moment om dieper op deze spontane leervraag in te gaan. “Okee, dus wel slim dat in de winkel kleine kleuters de tandpasta nu niet meer kunnen opeten”. De tandarts kan na de uitleg van juf de uitvinding ondertussen wel waarderen.  

Inmiddels hebben de twee kinderen die al in de wachtkamer zaten zich ook gevoegd bij het leergesprek. Ze hebben ieders een mooie inbreng: “ Ik vind het wel een rommel bij de tandarts. Jullie moeten het plastic afval van de verpakking in de prullenbak doen en niet zomaar op de grond gooien. Dat is niet hygiënisch”. De tandarts meldt dat hij helemaal geen prullenbak heeft. “O juf, mogen wij die dan maken, ik heb alle boeken al uitgelezen in de wachtkamer”. De patiënt heeft nog een prangende vraag voordat ze ècht wil gaan poetsen: 

 “Juf dit is een toffe tube tandpasta, maar ook weer niet. Als ik om me heen kijk is het eigenlijk Poetsen met Plastic (tubes, tandenborstel, verpakking). Dat is niet goed voor de plastic soep!”  BAM! die zit. Juf staat met de mond vol tanden. “Je hebt helemaal gelijk!” 

Volgende week gaan we PLASTICVRIJ POETSEN. Er zijn namelijk ook tandenborstels van bamboe. In de taalles gaan we een brief schrijven naar deze fabrikanten met de vraag of zij ook het onderwijs willen sponsoren met gratis duurzame oefensetjes. We zijn benieuwd of dat gaat lukken! 

Leren en blijven leren #happy met Jeelo 

 

  door Marita Klijn Velderman, leerkracht groep 3-5       

Lees meer

Blog archief

Proeven doe je met je tong!

Ik proef ik proef wat jij niet proeft! 

Samen met…

Lees meer

Emotie of Emoji?

We leren hoe we een woordweb moeten maken. Je…

Lees meer

Vlog archief